Ranskaa raakana!

Ranskaa raakana! #39 – Korsetti ja krusifiksi. Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria. Vieraina Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg. Osa 1.

December 4, 2019

39. jaksossa vierainani ovat historian tutkijat, filosofian tohtorit Rose-Marie Peake ja Riikka-Maria Rosenberg. Heidän uusi teoksensa on nimeltään Korsetti ja krusifiksi. Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria (2019), jossa tietokirjaan yhdistyy fiktiivisiä katkelmia. Teos kertoo aikansa kolmesta eliittinaisesta, jotka olivat kirjeiden kirjoittajana kunnostautunut Mme de Sévigné, kurtisaani Ninon de Lenclos ja laupeudentyölle omistautuneen sisarkunnan perustaja Louise de Marillac.

Tuplajakson ensimmäisessä osassa Rose-Marie ja Riikka-Maria lukevat pätkän teoksensa fiktiivisestä katkelmasta. Keskustelemme 1600-luvun eliittipariisittarien poikkeuksellisesta itsenäisyydestä, asumisesta ja pukeutumisesta. Miten eliittipariisittaret sisustivat kaupunkiasuntoja, maalaiskartanoita, luostareita ja kotien rukoushuoneita? Miten maallisten eliittinaisten tuli pukeutua, jotta he olisivat ilmaisseet kohteliaisuutta ja tehneet vaikutuksen vertaisiinsa? Millä tavoin hengellisten naisten ryysyperformanssi erosi maallisten naisten pukeutumisesta?    

Lisää kielen ja kulttuurien ilmiöistä Johannan blogissa: http://johanna.isosavi.com

Podbean App

Play this podcast on Podbean App